جورج اورول در کتاب ۱۹۸۴خود به تلاش دولت ها برای کوچک کردن افکار مردم برای ایجاد ثبات سیاسی و پیش بردن اهداف خود اشاره می کند. این کوچک کردن افکار را می توان با محدود کردن زبان گفتار و ابراز احساسات مختلف تعبیر کرد. تعبیر کنترل ذهن از سوی دولت ها نیز بر اساس نظر برخی از کارشناسان، در شبکه های اجتماعی قابل مشاهده است. توییتر به طور خاص، می تواند مصداق نظریه اورول در کوتاه کردن و خلاصه کردن ابراز احساسات توسط دولت ها برای بیان عقاید باشد. خلاصه کردن پیام در ۱۴۰ کاراکتر، استفاده از لفظ خوب و یا بد برای توصیف و تقسیم بندی بصورت سیاه و سفید، در همین راستا قابل تعریف است. گنجاندن احساسات و علایق و نظریات در تنها ۱۴۰ کاراکتر یکی از این نمونه هاست.به عقیده کارشناسان رسانه و شبکههای اجتماعی، محدود کردن زبان در حقیقت منجربه تخریب و نابودی آن میشود. زبان برای بیان بدون محدودیت افکار بوجود آمده و محدود کردن آن از نمایی دیگر محدود کردن تفکر انسان است.
توییتر نیز همانند فیسبوک و دیگر شبکههای اجتماعی، ابتدا با هدف اشتراکگذاری و ارتباط اجتماعی پا به عرصه وب گذاشت. اما بررسی اجمالی روند گسترش و نقشآفرینی آن حاکی از تغییر اهداف این شبکه است. مهمترین نکتهای که به ذهن متبادر میشود، بانک اطلاعاتی عظیمی از کاربران است که توجه هر سرویس اطلاعاتی و امنیتی را برای پایش و جمعآوری اطلاعات کاربران به خود جلب میکند.
نکته دیگر استفاده از شبکههای اجتماعی به عنوان ابزاری تاثیرگذار در کشورهایی است که از نظر ساختار سیاسی همسو با منافع غرب نیستند. در این صورت شبکههای اجتماعی نظیر توییتر و فیسبوک، از یک شبکه ارتباطی میان دوستانٰ به محلی برای سازماندهی اعتراضات، انتشار اخبار – معمولا غیر واقعی و تحریف شده به نفع جریانات مورد حمایت – و نشان دادن اعتراضات مجازی تبدیل میشوند. حال آن که اگر در این شبکهها از حرکتهای مدنی اما بر ضد خواست کشورهای غربی حمایت شود – مانند کمپینهای حمایت از فلسطین، جنبش وال استریت، فعالان ضد جنگ، عضویت افراد شاخص غربستیز و … – مدیران این شبکهها با همکاری کارشناسان وابسته به مقامات سیاسی، با بررسی و ارزیابی موضوعات مورد نظر، در صورت وجود احتمال اقبال عمومی کاربران، صفحه مورد نظر را از خروجی شبکه اجتماعی حذف میکنند.
یکی از آخرین نمونههای حذف اینگونه “پست” ها یا “صفحه” ها، حذف صفحه شیعیان انقلابی بحرین با بیش از یکصدهزار عضو در فیسبوک بود. پیش از نیز صفحه مربوط به درخواست مبارزان فلسطینی در فیسبوک برای آغاز انتفاضه سوم نیز با فشار مقامات رژیم صهیونیستی حذف شده بود.